Wat is CE-markering

Wat is CE-markering

Ondersteuning tot en met CE-markering

Wat betekent CE?

Waar staat CE voor? De CE-markering geeft aan dat een product voldoet aan de wetten van de Europese Unie. CE staat voor ‘Conformité Européenne’. Vrij vertaald ‘conform de Europese wetgeving’. De CE-markering is echter geen keurmerk voor je machine. De CE-markering dient echt als aanwijzing op een product.

Waarom een CE-markering?

Vrij verkeer van goederen binnen de EU wordt mogelijk gemaakt door de CE-markering. Het maakt hierbij niet uit of de producten zijn geproduceerd in de EER lidstaten (EU lidstaten + Noorwegen en Liechtenstein) of in Turkije of elders. De handel in producten met een CE-markering mag niet worden beperkt door de Lidstaten van de Europese Economische Ruimte. Als er kan worden aangetoond dat het product niet aan de Europese wetten voldoet, dan mag het in handel brengen van deze producten worden beperkt.

Worden producten met een CE-markering alleen in de EU geproduceerd?

Nee. De producten met een CE-markering zijn niet specifiek in de Europese Unie geproduceerd. De CE-markering geeft aan dat het voldoet aan de eisen in de wetgeving van de EU. Het is echter wel hele belangrijke informatie voor de autoriteiten als voor andere partijen die hiermee werken.

Wie zijn verplicht om producten van CE-markering te voorzien?

Importeurs, distributeurs en fabrikanten zijn van non-food producten binnen de EU zijn verplicht om hun producten van CE markering te voorzien.

Geldt dit voor alle producten?

Nee. Het gaat alleen om producten waarvoor CE richtlijnen en/of verordeningen zijn ontwikkeld. Het verkopen van producten zonder een CE-markering is in strijd met de opgestelde richtlijnen en verordeningen. De Warenwet ziet dit als economisch delict.
Breng je een CE-markering aan op een product waar geen richtlijnen of verordeningen zijn opgesteld dan is dit strafbaar. Weet je niet helemaal zeker of je jouw product moet voorzien van een CE-markering? Neem dan contact op met onze experts.

Wat gebeurt er met producten die niet voldoen aan eisen CE-markering?

Producten die niet voldoen aan de wettelijke eisen mogen niet op de markt komen. Mocht een controlerende instantie erachter komen dat er toch een product op de markt is gebracht die ten onrechte een CE-markering heeft ontvangen, dan volgen er maatregelen.

Welke maatregelen zijn dit?

• Het product dient te worden aangepast door de fabrikant
• Het product moet van de markt worden gehaald
• Strafrechtelijke vervolging bij een ernstig delict

DOWNLOAD DE BROCHURE

Vul het onderstaande formulier in en ontvang de brochure in uw mailbox. Daarnaast ontvangt u maandelijks aanvullende informatie.

BEL MIJ

Wij nemen telefonisch contact met u op.

Webdevelopment by Oil4.